



به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تابان تربت، گسلی که در منطقه تربت حیدریه وجود دارد به گزارش کارشناسان رسمی تا کنون زمینلرزهای بزرگ را ایجاد نکردهاست، زمینشناسان این گسل را مستعد به وجود آوردن زلزلهای با بزرگی ۸ ریشتر قلمداد میکنند.
تربت حیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد در استان خراسان رضوی اکنون ۲۵۰ هزار نفر جمعیت دارد، این شهرستان در فرادیواره و فاصله حدود ۵ کیلومتری شمال سامانه گسلی دورونه، بخش مرکزی، قرار دارد.
ریسک زمین لرزه در مورد این تمرکز جمعیتی مهم در استان خراسان رضوی باید بسیار جدی تلقی شود. سامانه گسله درونه سه بخش دارد و به صورتی کمانی در شمال ناحیه لوت در مجموع در طول حدود ٧٠٠ کیلومتر از مرز ایران و افغانستان از منتهی الیه شرقی خود تا شمال نایین در مرکز ایران ادامه دارد.
زلزله ١٩٢٣ کاج درخت با بزرگای ۵.٨، غرب کاشمر به بخش مرکزی آن مرتبط است. روند گسل درونه در همین قطعه مرکزی در زمستان ١٣٧٨ تا فروردین ١٣٧٩ یک فوج زمین لرزه نیز نشان داد که در مقاله ای در پژوهشنامه پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله به تاریخ بهار ١٣٧٩ در مورد آن فوج زلزله ها و همچنین سامانه گسله درونه توضیح داده شده است.
گسل درونه یا گسل بزرگ کویر یکی از ساختهای بنیادین ایران است که در یک راستای شمال خاوری،جنوب باختری از مرکز دشت کویر تا درونه و با یک روند خاوری-باختری با تقعری به سمت جنوب از درونه تا مرز افغانستان کشیده شدهاست. نام این گسل از روی نام روستای درونه که در نزدیکی گسل واقع شدهاست و گسل را به دو بخش خاوری و باختری تقسیم میکند، گرفته شدهاست .
این گسل پس از گسل معکوس اصلی زاگرس، یکی از مهمترین و ممتدترین ساختارهای ایران به شمار میآید .
ولمن در سال ۱۹۶۶ میلادی با بررسی جابهجاییهای موجود در رسوبات آبرفتی، یک جابهجایی راست لغز و چپگرد را برای این گسل پیشنهاد داد. اما چالنکو در سال ۱۹۷۳ میلادی، ۶۰ کیلومتر از بخش خاوری این گسل را مورد بررسی و مطالعه قرار داد و نشان داد که بر خلاف نظر ولمن، گسل دارای حرکت قائم است .
از نظر لرزه خیزی، دو زمینلرزه ویرانگر ۳ مهر ۱۲۸۲ کاشمر و ۴ خرداد ۱۳۰۲ در تربت حیدریه را به حرکتهای این گسل نسبت میدهند.
بعد از این دو زمینلرزه، تنها یک لرزه دیگر در سال ۱۳۴۱، در محدودهای میان دو شهر کاشمر و تربتحیدریه روی دادهاست. از آنجایی که این گسل تا کنون زمینلرزهای بزرگ را ایجاد نکردهاست، زمینشناسان این گسل را مستعد به وجود آوردن زلزلهای با بزرگای ۸ ریشتر قلمداد میکنند.
حالا با این تفاصیل آیا سد شهید یعقوبی که در داخل گسل قرار گرفته اقدامات ایمنی سازی آن انجام شده است؟
زلزه های ۵/۲ ریشتری در ساعت یک و ۵۸ دقیقه بامداد ۱۶ اردیبهشت به مرکزیت کوهسرخ کاشمر، ۳/۸ ریشتری در ساعت ۲۱ و ۳۹ دقیقه ۱۸ اردیبهشت به مرکزیت خلیل آباد و ۴ ریشتری ساعت ۶ و ۳۳ دقیقه امروز به مرکزیت کاشمر مردم شهرستانهای جنوب استان خراسان رضوی را همچنان غافلگیر کرده است.
برخی از مردم این منطقه این شب ها را در پارک ها و فضای باز سپری می کنند.
!!تــوجـه
- لطفا نظرات خود را فقط در مورد همین مطلب بنویسید
- لطفا نظرات خود را به فارسی تایپ نمایید
- لطفا سعی کنید نظرتان مختصر و مفید باشد
- به نظرات دیگر کاربران احترام بگذارید