



به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «تابان تربت»، در شرایطی که بیش از ۱۸ سال از آغاز عملیات اجرایی فولاد رخ تربتحیدریه میگذرد و تمام منابع مالی آن از سوی سرمایهگذار بخش خصوصی تأمین شده بود، بزرگترین پروژه صنعتی شرق کشور از سال ۱۳۹۲ چشمانتظار گشایش اسناد اعتباری بانک یا همان ال.سی بود.
جانمایی این طرح با توجه به معادن سنگان خواف و همچنین نزدیکی به خطوط ریلی و قرار گرفتن این منطقه در کریدور شمال به جنوب کشور، از ابتکارات شهید شوشتری بود که نگاه خاص و ویژهای به مناطق کمبرخوردار در حوزه تولید و اشتغال داشت.
بر همین اساس، در ابتدا عملیات اجرایی فولاد رخ تربتحیدریه با هدف تولید یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن ورق فولاد بهعنوان بزرگترین پروژه صنعتی شرق کشور در سال ۱۳۸۶ با تأمین اعتبار از سوی سرمایهگذار بخش خصوصی آغاز شد و قرار بود با راهاندازی این طرح برای ۲۸۰۰ نفر بهصورت مستقیم و ۱۵ هزار نفر بهصورت غیرمستقیم اشتغالزایی ایجاد شود. اما پروژه بهدلیل مشکلاتی که در گزارشهای قبلی عنوان شده، چندین سال بلاتکلیف مانده بود.
با این حال، مجدداً و با فعلوانفعالات صورتگرفته، عملیات اجرایی مجتمع فولاد رخ تربتحیدریه در سال ۹۷ با اعتبار یک میلیارد یورو و در زمینی به مساحت ۵۵۰ هکتار آغاز شد. بر اساس طرح اولیه، کارخانه با ظرفیت تولید سالانه ۲ میلیون تن آهن اسفنجی، ۱.۵ میلیون تن ورق فولادی، یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن ذوب و ریختهگری و با تأمین مواد اولیه از معادن سنگان خواف، برای ۲۸۰۰ نفر اشتغال مستقیم و ۱۲ هزار نفر اشتغال غیرمستقیم ایجاد خواهد کرد.
دودکش فولاد تربتحیدریه کی روشن میشود؟ پروژهای در آستانه بهرهبرداری با چالش مالی
بزرگترین طرح صنعتی شرق کشور این روزها علاوه بر اتمام ساخت نوار نقالهها، قسمت اعظم ساختمانسازیها و سولهسازیها را پشت سر گذاشته و طی ماههای آتی با تأمین اعتبار لازم، تجهیزات آن نصب میشود.
مدیر کارگاه پروژه فولاد رخ تربتحیدریه از پیشرفت ۶۸ درصدی فیزیکی این طرح خبر داد و گفت: در صورت تأمین مستمر منابع مالی، بهرهبرداری از فاز نخست طی یک سال آینده امکانپذیر خواهد بود. در عین حال، این پروژه که از سال ۱۳۹۷ کلنگزنی شده، با چالشهایی در تأمین مالی مواجه است، اما فعالیتهای اجرایی همچنان ادامه دارد.
امیر ژالهنادری افزود: این پروژه از سال ۱۳۹۷ آغاز شده و تاکنون مراحل مختلفی از جمله اجرای ۵۰۰ شمع ۵۰ متری در زمین و همچنین بتنریزیهای مورد نیاز انجام شده است.
جزئیات فنی و اهداف پروژه
مدیر کارگاه پروژه فولاد رخ تربتحیدریه به جزئیات فنی این پروژه اشاره کرد و اظهار داشت: این پروژه شامل واحد ذوب و ریختهگری است که گندله سنگآهن را از خلوص ۶۰ تا ۶۸ درصد به ۹۸ درصد میرساند.
وی ادامه داد: این مجتمع بخشی از زنجیره تولید فولاد است و ظرفیت اولیه آن ۱.۸۵ میلیون تن در سال خواهد بود. در حال حاضر مشکلی در تأمین گاز، برق و آب وجود ندارد، اما تأمین مواد اولیه و سرمایهگذاری بخشهای سازهای نیاز به توجه دارد.
سازهها و امکانات رفاهی کارگران
ژالهنادری اضافه کرد: در این پروژه، ساختمانهای کارگری با توجه به شرایط اقلیمی سرد منطقه طراحی شدهاند، بهگونهای که سال گذشته دمای اینجا به منفی ۲۸ درجه رسید. به همین دلیل، سیستمهای گرمایشی و بهداشتی طوری طراحی شده که کارگران در امنیت کامل باشند.
وی افزود: همچنین یک آشپزخانه صنعتی با مساحت ۱۴۰۰ متر مربع وجود دارد که غذای کارگران را تأمین میکند.
پرسنل و نیروی انسانی مورد نیاز
مدیر کارگاه پروژه فولاد رخ تربتحیدریه گفت: در حال حاضر حدود ۱۰۰ تا ۱۱۰ نفر در این پروژه مشغول به کار هستند، اما برای رسیدن به بهرهبرداری کامل، به ۷۰۰ نیروی روزانه نیاز است. البته بیشتر کارگران بومی هستند و خوابگاههای پروژه ظرفیت اسکان ۴۰۰ نفر را دارد.
چالشهای مالی و زمانبندی بهرهبرداری
وی با اشاره به چالشهای مالی گفت: مجتمع فولاد تربتحیدریه با موانعی در تأمین هزینهها مواجه است، اما کار متوقف نشده و فعالیتها با کندی ادامه دارد. در صورت تأمین مستمر منابع، پروژه ظرف ۱۲ ماه آینده به بهرهبرداری خواهد رسید.
ژالهنادری بیان کرد: برخی از تجهیزات این پروژه در انبار موجود است و بخشی نیز در داخل کشور تولید یا از خارج وارد میشود. در عین حال، مواد نسوز مورد استفاده در این پروژه حساس هستند و باید بهموقع تأمین شوند.
بانک صنعت و معدن قول تسهیلات داد
نماینده مردم تربتحیدریه، زاوه و مهولات در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر نقش حیاتی این پروژه در توسعه اقتصادی منطقه و ایجاد اشتغال پایدار، از بانک صنعت و معدن خواست تا با تخصیص تسهیلات مالی مورد نیاز، روند تکمیل پروژه را شتاب بخشد.
محسن زنگنه گفت: در بازدید اخیر رئیس بانک صنعت و معدن توافق شد که بانک تسهیلات لازم را برای تسریع در احداث و بهرهبرداری از این پروژه عظیم صنعتی ارائه دهد.
مجتمع فولاد رخ تربتحیدریه، واقع در زمینی به مساحت ۵۵۰ هکتار در بخش رخ، با ظرفیت اشتغالزایی مستقیم برای ۲۸۰۰ نفر و غیرمستقیم برای ۱۲ هزار نفر، از طرحهای اولویتدار استان خراسان رضوی است.
انتهای خبر/
!!تــوجـه
- لطفا نظرات خود را فقط در مورد همین مطلب بنویسید
- لطفا نظرات خود را به فارسی تایپ نمایید
- لطفا سعی کنید نظرتان مختصر و مفید باشد
- به نظرات دیگر کاربران احترام بگذارید