به گزارش صبح توس؛ خراسان بزرگ از دیرباز سنبل زعفران بوده و هست که به دلیل نیاز به آب کم به راحتی در مناطق جنوبی کشت می‌شود.

 

در شرایطی که استان ما با بحران کم‌آبی مواجه است، کشت طلای سرخ می‌تواند محصول مناسبی برای درآمدزایی و صادرات باشد. اما این محصول از همان زمان کاشت تا برداشت و بسته‌بندی و صادرات مشکلات خاص خود را دارد. از کمبود آب گرفته تا نبودن زمین کافی، از نداشتن دستگاه برای پَر کردن گل‌ها تا رد پای قاچاقچیان برای قاچاق پیاز زغفران و مشکلات فرآوری. این‌ها  تنها گوشه‌ای از مشکلات است که زعفران‌کاران با آن مواجه هستند.

 

اتکا به طلای سیاه موجب غفلت از طلای سرخ شده است

 

به نظر می‌رسد وابستگی کشور ما به نفت و اتکا به درآمدهای نفتی موجب غفلت نسبت به سایر دارایی‌هایمان شده است.

 

در واقع می‌توان گفت درآمد ما تنها طلای سیاه نیست و ما باید به نمونه‌های دیگر همچون طلای سرخ کشورمان توجه کرده و اهمیت بیشتر به آن دهیم.

 

زعفرانکار نمونه در گفت وگو با صبح توس به مشکلات زعفرانکاران اشاره کرد و بیان داشت: خشکسالی‌های اخیر و کمبود آب در چند سال اخیر موجب شده است محصولات ما رو به افول رود.

 

 

حسن نقی‌زاده تصریح کرد: علاوه بر مشکل کم آبی مشکلات بیمه‌ای نیز افزون بر دیگر مشکلات شده و زعفران کاران را با مشکل مواجه کرده است.

 

زمستان‌های سرد و تابستان‌های خشک به پیاز زعفران آفت زد

 

نقی زاده به نامساعد بودن شرایط جوی در چند سال اخیر اشاره کرد و بیان داشت: سال‌های قبل زمستان‌های سرد موجب سرمازدگی و  تابستان‌های خشک موجب آفت پیاز زعفران می‌شد اما خوشبختانه امسال این محصول سالم مانده است.

 

زعفران کار نمونه با بیان اینکه محصولشان فرآورده نمی‌شود٬ خاطرنشان کرد: متاسفانه در تربت حیدریه مکانی نیست که کشاورز خیالش راحت باشد که محصولش را بتواند به آنجا بفروشد بنابراین زعفرانکاران نمی‌توانند زعفرانشان را نگهداری کنند و ناچار می‌شوند سریعا محصول را یک جا و به قیمت ارزان بفروشند.

 

 

فروش فله‌ای به دلیل وجود سارقین است

 

وی ادامه داد: همچنین وجود سارقین نیز موجب فروش به مقادیر زیاد و نرخ پایین می‌شود و کشاورزان وقتی می‌بینند محصول همسایه‌هایشان را دزد برده است ناچارا مجبور می‌شوند پیش از ضررهای فراوان قیمت را کم کرده و محصول را رد کنند.

 

نقی‌زاده ادامه داد: این مشکل در شهر تربت حیدریه رایج است چون هیچ شرکتی نیست که بخواهد محصول را بخرد اما در شهر قائن محصولات به راحتی فرآورده می‌شود.

 

 

بازار گل از دست کشاورز گرفته شده است

 

زعفرانکار نمونه به مشکل دسته بندی زعفران اشاره کرد و افزود:  بازار گل به دلیل زحمت فراوان و نبود کارگر با مشکل مواجه شده به طوریکه عملا این بازار از دست کشاورز گرفته شده است.

 

پَر کردن گل زعفران توسط همسایگان

 

نقی زاده با بیان اینکه بازار گل نیز بالا و پایین دارد٬ یادآور شد: از مردم برای پاک کردن گل زعفران کمک گرفته می‌شود و پول آن در جیب کشاورز نمی‌رود و سودی برای او ندارد.

 

وی عنوان کرد: اگر زعفران ما برند شود بسیاری از مشکلات حل شده و ما از مسئولان می‌خواهیم به دنبال برندسازی محصول زعفران باشند تا هم کشاورز به سود خود برسد و هم صادرات این محصول بهتر از گذشته باشد.

 

در همین رابطه نائب رییس شورای ملی زعفران در گفت‌وگو با «صبح توس»، اظهار کرد: عرضه و تقاضا در بازار زعفران هم‌اکنون مساوی بوده و وضعیت بازار این محصول نیز متعادل است.

 

غلامرضا میری با بیان اینکه قیمت‌ها نسبت به گذشته ثابت مانده است، تصریح کرد: حداقل قیمت زعفران در بازار سه میلیون و 900 هزار تومان و حداکثر پنج میلیون و 500 هزار تومان است.

 

 

رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران خاطرنشان کرد: خریداران اعم از خرده‌فروشان و عمده‌فروشان زعفران را به روز می‌خرند و زعفران کهنه ندارند لذا بازار مرتب در حال خرید و فروش است.

 

رشد صادرات در سال جاری

 

میری در رابطه با وضعیت صادرات، بیان کرد: صادرات زعفران نسبت به گذشته رشد داشته است و ما در شش ماه نخست امسال شاهد رشد صادرات نسبت به سال گذشته بوده‌ایم.

 

نائب رییس شورای ملی زعفران خاطرنشان کرد: محصول زعفران به 47 کشور دنیا صادر می‌شود و واقع این محصول در پنج قاره جهان مشتری دارد.

 

وی با بیان اینکه بیشترین زعفران در تربت حیدریه کشت می‌شود، عنوان کرد: خراسان رضوی با 75 درصد، بیشترین تولید زعفران در کشور را دارد و پس از آن استان خراسان شمالی است.

 

واردات زعفران چینی صحت ندارد/ آنچه وارد می‌شود گُلِ رنگ است

 

میری واردات زعفران چینی و فروش آن در بازار را تکذیب کرد و یادآور شد: آنچه از چین وارد می‌شود گل رنگ است که نه تنها قابل مقایسه با زعفران نیست بلکه اصلا طعم ندارد و بدبو است.

 

رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران تصریح کرد: بازار زعفران چینی صحت ندارد و این مسئله‌ای است که توسط روزنامه‌ها مطرح و بزرگنمایی شده است.

 

وی با بیان اینکه 50 آزمایشگاه بر استاندارد بودن زعفران نظارت دارند، بیان کرد: این محصول ابتدا به مرحله آزمون می‌‌رود و پس از تایید، در خط تولید و پس از آن در انبار نمونه‌برداری شده و سپس با اطمینان کامل به بازار وارد می‌شود.

 

نائب رییس شورای ملی زعفران تاکید کرد: سازمان استاندارد و معاونت غذا و دارو کاملا بر بازار نظارت دارند و اگر واحدی تخلف کند محصولاتش از سطح بازار جمع‌آوری می‌شود.

 

هیچ کس حاضر نیست برند خود را به خاطر زعفران تقلبی خراب کند

 

میری عنوان کرد: علاوه بر این‌ها، واحد فروشی که مدت‌ها تلاش کرده و اعتبار و امتیاز به دست آورده و برند شده است دست به چنین کاری نمی‌زند که با زعفران تقلبی آبروی چندین ساله خود را از بین برده و برندش را خراب کند.

 

 

واحدهایی که زیرپله‌ای کار می‌کنند علامت استاندارد ندارند

 

رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران خاطرنشان کرد: واحدهایی هستند که زیرپله‌ای کار کرده و هیچ پروانه و علامت استاندار ندارند لذا به خریداران توصیه می‌شود از خرید محصولی که استاندارد ندارد و پرهیز کنند.

 

وی با بیان اینکه 600 تن ظرفیت بسته‌بندی استاندارد داریم، یادآور شد: زعفران‌هایی که تولید می‌کنیم باید از فیلتر گمرک نیز عبور کند به طوریکه باری که قصد خروج دارد نمونه از آن گرفته می‌شود، بار اجازه خروج دارد اما اگر نمونه مورد داشت پیگیری کرده و برای خروج بعدی اجازه داده نمی‌شود.

 

میری با تاکید بر اینکه زعفران فاقد علامت، خریداری نشود، اظهار کرد: قیمت زعفران تقلبی ممکن است پایین‌تر از نرخ واقعی باشد که همین علت می‌تواند دلیلی بر احتمال تقلبی بودن آن باشد.

 

زعفران فله‌ای معنا ندارد/ مقادیر زیاد بنا به درخواست مشتری فروخته می‌شود

 

نائب رییس شورای ملی زعفران با انتقاد از اینکه رسانه‌ها واژه‌ای به نام زعفران فله‌ای به کار می‌برند، ابراز کرد؟ فله‌ای یعنی چه؟ فله‌ای آن است که محصول را همچون کاه و دیگر موارد مشابه آن داخل کیسه ریخته و به فروش برسانیم.

 

 

وی ادامه داد: زعفرانی که ما می‌فروشیم حداقل 2 گرم و حداکثر تا 500 گرم است که مجاز برای صادرات است و برند و شناسه کالا، تاریخ تولید تاریخ انقضا و حتی سری آزمون دارد که مشخص می‌شود مال کدام واحد تولیدی است.

 

نمی‌شود به این‌ها گفت: زعفران فله‌ای! این مقادیر بنا به درخواست و نوع مصرف به فروش می‌رود و اگر زعفرانی فاقد علامت باشد اجازه صادرات ندارد.

 

زعفران از همان ابتدا با هدف صادرات تولید می‌شود

 

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی نیز در گفت‌وگو با صبح توس، در رابطه با صادرات زعفران، اظهار کرد: زعفران کالایی است که با هدف صادرات، تولید و بسته‌بندی می‌شود هر چند که در داخل کشور مصرف فراوان دارد اما بیشتر جنبه صادرات دارد.

 

محمدحسین روشنک به نوسانات قیمت زعفران اشاره کرد و بیان داشت: برداشت زعفران در فصول مختلف متفاوت است و مقدار آن کم و زیاد می‌‌شود و همین عامل بازار زعفران را دچار نوسانات قیمت می‌کند.

 

وی با تاکید بر اینکه زعفران باید به تولید انبوه برسد، عنوان کرد: حجم مازاد زعفران می‌تواند با قیمت بهتری که به نفع کشاورز باشد به فروش برسد.

 

لزوم راه‌اندازی صندوق زعفران

 

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی پیشنهاد راه‌اندازی صندوق زعفران را داد و بیان کرد: نوسان قیمت زعفران در فصول مختلف برداشت باید تحت نظارت این صندوق برنامه‌ریزی شود و این صندوق بتواند با اعتباری که برای آن در نظر گرفته می‌شود قادر باشد جلوی نوسانات مختلف در طول سال را بگیرد.

 

 

روشنک تاکید کرد: کشت زعفران در ایران و خراسان باید افزایش پیدا کند تا هم کشاورز به سود خود برسد و هم وضعیت صادرات زعفران رونق پیدا کند.

 

هر زمان جلوی قاچاق مواد مخدر کاملا گرفته شد جلوی قاچاق پیاز زعفران نیز گرفته می‌شود

 

رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی خراسان رضوی در رابطه با قاچاق پیاز زعفران، خاطرنشان کرد: برخورد با مسئله قاچاق از گذشته مطرح بوده است، قاچاق پیاز زعفران نیز همچون قاچاق دیگر کالاها و مواد مخدر تا حدی که امکان داشته جلوی آن گرفته شده اما همچنان مقادیری قاچاق می‌شوند که کنترل آن‌ها میسر نشده است؛ در واقع اگر ما توانستیم جلوی قاچاق مواد مخدر را بگیریم جلوی قاچاق زعفران را نیز می‌توانیم.

 

وی اضافه کرد: راه حل این است که ما آنقدر تولید را بالا ببریم تا جایی که بازارهای جهانی توانی برای رقابت با زعفران ایرانی نداشته باشند.

 

شورای ملی زعفران هم نتوانست کاری برای برندسازی انجام دهد

 

روشنک با انتقاد از وضعیت برندسازی زعفران در کشور، اظهار کرد: متاسفانه هیچ اقدام موثری برای برندسازی انجام نشده است و شورای ملی زعفران نیز نتوانسته برای این مسئله کاری انجام دهد.

 

چرا هیچ نمادی از زعفران در شهر مشهد نیست؟!

 

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی ادامه داد: بنده اولین انتقادم این است که چرا ما در شهر مقدس مشهد که یک مرکز مبادلات زعفران بوده و سوغات ما نیز همین زعفران است، هیچ نمادی تحت عنوان زعفران نداریم.

 

برندی تولید کنیم که هیچ زعفرانی توان رقابت با زعفران خراسان را نداشته باشد

 

وی با تاکید بر اینکه باید روی برندسازی زعفران در سطح ملی و بین‌المللی کار کرد، تصریح کرد: باید برندی داشته باشیم که اگر جای دیگر تولید کردند به گرد زعفران خراسان و قائنات نرسد.

 

روشنک به مصرف بالای زعفران در دنیا اشاره کرد و بیان داشت: ما باید مشتقاتی از زعفران بگیریم و صادر کنیم؛ به عنوان مثال در ارومچی چین که حتی زعفران ندارند، نوشابه‌ای تولید می‌کنند که مایع اولیه آن زعفران است و به عنوان نوشابه زعفرانی شناخته می‌شود.

 

گزارش: سارا آویشی

 

انتهای پیام/