بدون نظر
 
پیشینه معدن کاوی باستانی در منطقه «کوه زر بایگ» تربت حیدریه
تاریخ انتشار : ۲۵ شهریور ۱۳۹۵ در ۷:۵۲ ق.ظ
 
بر اساس بررسی ها و گزارشات باستان شناسان و گروه باستان شناسان میراث فرهنگی خراسان چنین استنباط شده که در ایام بسیار قدیم عملیات اکتشافی و معدنی در محدوده کوه زر بایگ تربت حیدریه انجام شده به گونه‌ای که برخی سابقه معدنکاری در این منطقه را قبل از میلاد مسیح تا قرن هفتم هجری برآورد کرده‌اند.

به گزارش تابان تربت، بر اساس بررسی ها و گزارشات باستان شناسان و گروه باستان شناسان میراث فرهنگی خراسان چنین استنباط شده که در ایام بسیار قدیم عملیات اکتشافی و معدنی در این محدوده انجام شدهح به گونه‌ای که برخی سابقه معدنکاری در این منطقه را قبل از میلاد مسیح تا قرن هفتم هجری برآورد کرده‌اند.
همچنین وجود و وفور آثار معدنکاری شدادی شامل حفریات معدنی قدیمی (تونل‌ها، ترانشه‌ها و فضاهای استخراج شده)، سرباره‌های ذوب و باقیمانده آسیاب‌های سنگی شواهد دیگری بر این مدعاست که در زمانهای قدیم، استخراج، استحصال و ذوب طلا در منطقه رایج بوده است.

 

بعضی اسامی جغرافیایی که اشاره به وجود کانی‌سازی طلا و معدنکاری قدیمی دارند نیز جالب توجه است از آن جمله می‌توان به نامهایی نظیر قله کوه زر و کال زر در داخل محدوده کانسار طلا، روستای زرمهر در فاصله 18 کیلومتری جنوب شرق روستای فدیهه و کال زرنوخ در حدود 20 کیلومتری جنوب روستای زرمهر اشاره نمود.

 

حجم عملیات معدنکاری شدادی با توجه به سختی سنگهای معدنی منطقه، کم نظیر و تحسین‌برانگیز است. این حفریات در محل زون‌های باریک کانی‌سازی بصورت شکاف و شبه تونل و در محل زون‌های عریض کانی‌سازی به شکل اتاقکهای کوچک و بزرگ، تونل و چاهک می‌باشند.

 

ساکنین روستای فدیهه به این حفریات معدنی، مس‌کن می‌گویند. این در حالی است که شواهد ژئوشیمیایی رسوب آبراهه‌ای و زمین‌شناسی مبنی بر کانی‌سازی غنی از مس در اکثر زونهای کانی‌سازی وجود ندارد و روشن است که هدف اصلی این معدنکاری شدادی طلا بوده است. اکثر این حفریات شدادی دارای اسامی محلی هستند مانند: غار کفتری، چاک علیرضا، غار صالحه و…

 

بخش بایگ در 20 کیلومتری غرب شهرستان تربت حیدریه واقع شده است.

انتهای پیام/

تهیه و تدوین: آرزو علومی

لینک کوتاه:

!!تــوجـه

  • لطفا نظرات خود را فقط در مورد همین مطلب بنویسید
  • لطفا نظرات خود را به فارسی تایپ نمایید
  • لطفا سعی کنید نظرتان مختصر و مفید باشد
  • به نظرات دیگر کاربران احترام بگذارید

ثبت نظر :


 
 
x
اجرای بزرگ‌ترین پروژه آبرسانی خراسان رضوی در تربت‌حیدریه برخورداری ۱۰۰ درصدی مردم تربت‌حیدریه از نعمت گاز گزارش ویدیویی از آخرین وضعیت جاده تربت حیدریه به زاوه مهم‌ترین تکلیف در انقلاب اسلامی جهاد تبیین است انقلاب اسلامی الگویی نوین در مبارزه با استبداد است نگهداری راه‌های تربت‌حیدریه ۶۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد ۸۵۰ کیلووات برق وارد مدار برق‌رسانی تربت‌حیدریه شد افزایش ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر در شرکت نفت تربت‌حیدریه املاک و ذخایر مازاد دولت باید در خدمت مردم باشد ۳۵۰ خوابگاه متٱهلی دانشجویی سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد تیم طرقبه قهرمان مسابقات دوی صحرانوردی خراسان رضوی شد سوءمدیریت و خودتحریمی چالش‌های اصلی کشور است
hacklink al hack forum organik hit kayseri escort