



به گزارش خبرنگار تابان تربت؛ با گذشت ۹ ماه از خرید حمایتی زعفران از کشاورزان خراسان رضوی توسط سازمان تعاون روستایی، هنوز بخشی از مطالبات زعفرانکاران پرداخت نشده و این در حالی است که ۳ ماه به فصل جدید برداشت زعفران بیشتر بافی نمانده و کشاورزان از این بدقولی مسئولان همچنان گلایه مند هستند.
طرح خرید حمایتی زعفران با هدف جلوگیری از کاهش قیمت این محصول مهم، از هشتم آبان ماه پارسال تا ۳۰ آذر در هشت مرکز خرید تعاون روستایی خراسان رضوی آغاز شد که بر اساس آن زعفران به چهار صورت پوشال معمولی، پوشال مرغوب، شبه نگین و نگین به ترتیب به قیمت کیلویی 8 میلیون و 200 هزار تومان، ۹ میلیون تومان، 9 میلیون و 500 هزار تومان و 10 میلیون و 500 هزار تومان از کشاورزان خریداری شد و تسویه حساب با کشاورزان نیز بر اساس چک لیستهای ارسالی توسط اداره تعاون روستایی شهرستانها انجام می شود.
به گفته رئیس سازمان تعاون روستایی خراسان رضوی، از آغاز طرح خرید حمایتی زعفران در آبانماه پارسال، از 9 هزار و 502 کشاورز، 68 تن و 900 کیلوگرم زعفران تحویل شده و طی ماههای گذشته بخشی از مطالبات زعفرانکاران نیز پرداخت شده است.
ناصری مقدم خاطر نشان کرد: با 5 هزار و 347 نفر از زعفرانکارانی که تا 4 کیلو و 735 گرم تحویل دادند، 100 درصد تسویه حساب شده و مابقی زعفرانکاران نیز حدود 70 درصد از مطالبات خود را دریافت کردند.
این در حالی است که رئیس سازمان تعاون روستایی خراسان رضوی در روز پنج شنبه 11 خرداد در مصاحبه ای با خبرگزاری ایرنا از تسویه حساب کامل با زعفرانکاران طی دوهفته آتی یعنی پایان خرداد خبر داده بود.
ایرج ناصریمقدم، رئیس سازمان تعاون روستایی خراسان رضوی در مصاحبه با خبرگزاری جمهوری اسلامی افزوده بود: با توجه به تحویل اسناد مربوطه از سوی سازمان تعاون به بانکها جهت واریز مبالغ، امیدواریم در هفتههای آینده شاهد تصفیه حساب کامل با زعفرانکاران استان باشیم.
وی محل نگهداری زعفران خریداری شده از کشاورزان خراسانی را انبارهای سازمان تعاون روستایی تحت شرایط استاندارد ذکر و بیان کرد: تخصص و تجهیزات لازم در این رابطه در استان به نحو احسن وجود دارد.
حال با گذشت تقریبا دو ماه از این وعده خبر می رسد که مبلغ 100 میلیارد تومان تامین اعتبار شده از سوی بانک مرکزی برای پرداخت مطالبات زعفرانکاران، این مبلغ بعلت بدهی سازمان تعاون روستایی توسط بانک کشاورزی بلوکه می شود.
گرفتار بدقولی مسئولان شدیم
محمدی یکی از زعفرانکاران خراسان رضوی در این خصوص می افزاید: با شروع خرید حمایتی زعفران در مجموع 45 کیلو گرم زعفران خشک تحویل دادم و هنوز 40 درصد از مطالباتمان باقیمانده و اکنون بعد از گذشت 9 ماه مبالغ بصورت جزیی واریز می شود و نمی توانیم برای آن برنامه ریزی کنیم.
غلامی دیگر کشاورز این خطه با اشاره به قیمت پایین زعفران در بازار، از وضعیت نابسامان قیمت گذاری طلای سرخ گلایه دارد و خاطر نشان می کند: قیمت پائین پیاز زعفران و از سویی دیگر قیمت زعفران خشک همچنان پائین است و با این اوضاع حتی هزینه های کارگر و فراوری را تامین نمی کند و این در حالی است که مسئولان قول رساندن زعفران به قیمت واقعی را داده بودند.
هرچند برخی از مسئولان از جمله رئیس سازمان تعاون روستایی کشور از افزایش دو برابری قیمت زعفران خبر داده بودند اما در بازار قیمت ها به گونه دیگری است.
قنبری یکی از زعفران فروشان بازار تربت حیدریه قیمت واقعی زعفران را از 6.5 تا 9.5 میلیون تومان عنوان کرده و افزود: آنچه که دولتمردان اعلام می کنند با آنچه که در بازار شاهدیم تفاوت زیادی دارد.
نماینده مجلس: بی تدبیری در وزارت جهاد کشاورزی به وضوح مشخص شده است
محسن زنگنه عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس و نماینده مردم تربت حیدریه، مه ولات و زاوه در مجلس شورای اسلامی در این خصوص می افزاید: متاسفانه مشکل اساسی در این حوزه بی تدبیری در وزارت جهاد است که در ابتدا اعلام کردند ما اعتبار نداریم و فعلا نمی توانیم پرداخت کنیم.
وی تصریح کرد: با رایزنی که انجام دادیم و طی نامه ای که به آقای همتی رئیس کل بانک مرکزی نوشتیم مجوز تامین اعتبار 100 میلیارد تومان برای مطالبات زعفرانکاران را دریافت کردیم و این مبلغ به حساب بانک کشاورزی واریز می شود که بعد از پیگیری ها متاسفانه متوجه شدیم بعلات بدهی سازمان تعاون روستایی به بانک کشاورزی این 100 میلیارد تومان در بانک بلوکه می شود.
وزیر جهاد تا هفته آینده تکلیف مطالبات زعفرانکاران را مشخص نکند مجلس از ابزار نظارتی خود استفاده خواهد کرد
زنگنه بیان داشت: با معاون اقتصادی وزیر جهاد برای امروز شنبه 4 مرداد ساعت 14 جلسه گذاشتیم تا علت این تناقصات مشخص شود.
نماینده مردم تربت حیدریه گفت: تاکید می کنم با توجه به اینکه تامین منابع مالی بعهده سازمان تعاون روستاییی بوده، اما این منابع را ما با رایزنی تامین کردیم که متاسفانه اینگونه با آن عمل شد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: متاسفانه هیچ عزمی برای رفع مشکل زعفرانکاران در تعاون روستایی و جهاد نیست و قطعا اگر تا هفته آینده وزیر جهاد این مطالبات را تعیین تکلیف نکند، مجلس برای دفاع از حقوق کشاورزان از ابزار نظارتی استفاده خواهد کرد.
در حال حاضر استان خراسان رضوی بیش از 82 هزار هکتار اراضی زیر کشت زعفران دارد که حدود 120 هزار خانوار به کشت این محصول مشغول هستند و از این میزان 40 تا 50 هزار خانوار درمنطقه تربت حیدریه به این کار اشتغال دارند.
بر اساس رصد کارشناسان بخش کشاورزی میزان برداشت طلای سرخ از مزارع زعفران در سطح استان در هر هکتار 3.8 کیلوگرم است که این رقم در منطقه تربت حیدریه تا 4.2 کیلوگرم رسیده، هرچند در ادامه با ارگانیزه کردن و استاندارد سازی به روش های علمی، پژوهشی برخی تولید کنندگان در سطح این منطقه تا 20 کیلوگرم در هکتار زعفران خشک نیز برداشت کردند.
میزان تولید زعفران در ایران به خصوص خراسان رضوی و منطقه تربت حیدریه به عنوان قطب تولید طلای سرخ در جهان با 300 تن برداشت زعفران خشک حدود 90 درصد است و کشورهای افغانستان و اسپانیا با تولید مجموع شش تن کمتر از 10 درصد تولید این محصول را به خود اختصاص دادند.
انتهای پیام/
!!تــوجـه
- لطفا نظرات خود را فقط در مورد همین مطلب بنویسید
- لطفا نظرات خود را به فارسی تایپ نمایید
- لطفا سعی کنید نظرتان مختصر و مفید باشد
- به نظرات دیگر کاربران احترام بگذارید