بدون نظر
 
تابان تربت گزارش می دهد؛
دغدغه‌ زعفران‌کاران از بی‌برنامگی مسئولان برای یک بازار 2500 میلیارد تومانی
تاریخ انتشار : ۰۱ آبان ۱۳۹۸ در ۵:۵۲ ق.ظ
 
طی یکی دو روز قبل، متاسفانه قیمت 3 کیلوگرم گل زعفران به زیر ۲۰۰ هزار تومان سقوط کرد و برآوردها نشان می دهد چنانچه همانند یک ماه گذشته، دست روی دست گذاشته شود، اتفاقی ناگوار، برای کشاورزان بخصوص خُرده تولید کنندگان روی خواهد داد و لازم است تا نوش دارو قبل از مرگ زعفران تزریق شود.

به گزارش تابان تربت؛ فصل برداشت زعفران مانند وقوع سیل و زلزله نیست که یکباره و غیر مترقبه باشد و مسولین را غافل گیر کند! امروز هر کسی در ایران می داند که فصل برداشت زعفران از نیمه دوم مهر آغاز می شود و از سوی دیگر، شیب نزولی قیمت زعفران در بورس، کاهش قیمت آن در فصل برداشت را فریاد می زد.

طی یکی دو روز قبل، متاسفانه قیمت 3 کیلوگرم گل زعفران به زیر ۲۰۰ هزار تومان سقوط کرد و برآوردها نشان می دهد چنانچه همانند یک ماه گذشته، دست روی دست گذاشته شود، اتفاقی ناگوار، برای کشاورزان بخصوص خُرده تولید کنندگان روی خواهد داد و لازم است تا نوش دارو قبل از مرگ زعفران تزریق شود.

مدیران بدون توجه به اینکه ثروت ۲۵۰۰ میلیارد تومانی مردم در تهدید است بطور عادی به کارهای روزمره و جلسات کسل کننده و فرمایشی خود ادامه می دهند و ممکن است عده ای هم بگویند چه ارتباطی به مسوولان دارد و این را به مسائل سیاسی مرتبط سازند.

واقعیت آن است که در همه جای دنیا، یک بازار ۲۵۰ تنی محصولی مانند زعفران با ارزشی حدود ۲۵۰۰ میلیارد تومان، بدون دخالت و مدیریت دولت، امکان ایستادگی و ثبات ندارد و از همه مهمتر اینکه  قیمت زعفران را عرضه و تقاضا معین می کند یک شوخی تلخ و یک دروغ بزرگ است، نه در ایران که در آمریکا و اروپا نیز چنین حرفی امروز مضحک و مردود است.

مسئولان مقصران اصلی وضع موجود

استاد اقتصاد دانشگاه تهران در این خصوص و در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار داشت: دولت و مسئولین محلی بایستی از ماه ها قبل با تحلیل های تکنیکی و بررسی انتظارات عقلایی و تطبیقیِ فعالانِ زعفران و بررسی بازارهای تولید و تقاضا، راهکارهای واقعی را تدبیر و به صورت جهادی و میدانی، به عمل تبدیل کنند.

محسن زنگنه تصریح کرد: بدون شک و فارغ از همه تعارفات، مسئولین وقت اعم از فرمانداران، مدیران سازمان کشاورزی و وکلای مناطق زعفران خیز، مقصران اصلی این وضع موجود هستند.

وی در خصوص راهکار برون رفت از اوضاع کنونی گفت: یک کمیته فنی و کارامد از فعالان واقعی حوزه زعفران، اعم از کشاورزان، بازرگانان، شرکت های تعاونی، بورس زعفران، کارشناسان بازار، بانک ها و هلدینگ های سرمایه گذاری به سرپرستی نماینده مجلس و رییس فراکسیون زعفران، تشکیل و بصورت جهادی و علمی، با ایجاد یک مونیتورینگ پیوسته، وضعیت موجود را رصد کرده و عوامل موثر و نیز متغیرهای مختلف را تحلیل کنند.

خرید تضمینی و استفاده از گروههای مردمی و جهادی

زنگنه بیان کرد: هر چند دیر شده اما خرید تضمینی گل زعفران در قالب عقود اسلامی همراه با ایجاد ساز و کاری شبیه اوراق اختیار خرید و فروش، در اسرع وقت و حداکثر ظرف ۳۶ ساعت، عملیاتی شود تا بدین وسیله، مشکلات و نیازهای مالی تولید کنندگان رفع شود.

وی به ظرفیت های مردمی و گروههای جهادی اشاره کرد و گفت: به کمک ظرفیت های مردمی از جمله اردوهای جهادی دانشجویی و دانش آموزی به یاری کشاورزان برای پاک کردن گل شتافت، زیرا هزینه بالای تولید از یکسو و هزینه پاک کردن گل، موجب خام فروشی گل زعفران توسط کشاورز به قیمت های اندک می شود، بنابراین اردوهای جهادی و گروه های مردمی دانشجویی و دانش اموزی با هدف صیانت از تولید و تکریم و کمک به کشاورز، بایستی پای در این میدان بگذارند.

بورس بدون رعایت اصول بازارگردانی، بی ثبات و گاها ضد تولید عمل می کند

استاد اقتصاد دانشگاه تهران به ظرفیت بورس زعفران نیز اشاره کرد و بیان داشت: افزایش و یا ثبات قیمت نگین و ممتاز در بورس کالا، باعث تثبیت قیمت گل زعفران خواهد شدو بنابراین گردانندگان بورس زعفران با ایجاد یک اتاق عملیات، در خصوص بازارگردانی و راه های اقتصادی و روان شناختی، تصمیمات صحیح اخذ، ابلاغ و عملیاتی کند.

وی با تاکید بر اینکه نباید از ظرفیت رسانه های منطقه غفلت کرد، گفت:  صدا و سیما و رسانه ها از جمله شبکه های اجتماعی، بایستی نسبت به آموزش اصول تجاری بازار زعفران و زمان و شیوه فروش و نیز ارتقاء سواد اقتصادی کشاورزان و فعالان خرد، اقدام کنند.

نباید بازار 2500 میلیارد تومانی را از دست بدهیم

زنگنه اضافه کرد: اگر تولید کل کشور را ۲۵۰ تن و بطور خاص تولید تربت حیدریه و زاوه را ۱۰۰ تن در نظر بکیریم، با بازاری حدود ۲۵۰۰ میلیارد تومانی مواجه هستیم که به سادگی می توان با پشتوانه بانکی، قیمت گل و سرگل زعفران را مدیریت کرد.

وی گفت: فراموش نکنیم ۱۰ درصد کاهش قیمت محصول یعنی 250 میلیارد تومان ضرر به کشاورزان منطقه به شمار می رود و این چندین برابر بودجه عمرانی شهرستان های زعفران خیز است.

زنگنه بیان کرد: دولت می تواند با اعطای مجوز به سیلوهای زعفران در کنار تامین نیازهای مالی کشاورزان و اعطای گاهی سپرده، نسبت به حفظ و تثبیت این بازار اقدام کند.

استاد اقتصاد دانشگاه تهران تاکید کرد: زمان بسیاری از این کارها، ماه ها پیش و انتظار می رفت که مدیران و مسئولین منطقه ای و کشوری، بجای جلسات بی ثمر و فرمایشی، با روحیه ای جهادی و با بهره گیری از متخصصین، نسبت به پیش بینی این روزها، اقدام عاجل می کردند، اما اکنون نیز برای پیشگیری از افزایش خسارت، هر کار خود را بر زمین نهند و بصورت شبانه روزی با ایجاد کمیته تخصصی، مسائل را بطور جد پیگیری کنند.

میانگین تولید زعفران 4.2 کیلوگرم در هکتار

بر اساس رصد کارشناسان بخش کشاورزی میزان برداشت طلای سرخ از مزارع زعفران در سطح استان در هر هکتار 3.8 کیلوگرم است که این رقم در منطقه تربت حیدریه تا 4.2 کیلوگرم رسیده، هرچند در ادامه با ارگانیزه کردن و استاندارد سازی به روش های علمی- پژوهشی برخی تولید کنندگان در سطح این منطقه تا 20 کیلوگرم در هکتار زعفران خشک نیز برداشت کردند.

مدیر جهاد کشاورزی تربت حیدریه در این خصوص اظهار داشت:اکنون به ازای هر هکتار زمین زعفران، 220 نفر روز مشغول کار هستند که در کل 70 هزار نفر اشتغال مستقیم و 2 تا سه برابر این رقم، اشتغال غیرمستقیم به دست می آید.

محمدرضا عباسپور گفت: در حالی که میانگین تولید زعفران در استان خراسان رضوی چهار کیلوگرم در هکتار است، این رقم در تربت حیدریه به 4.2 کیلوگرم می رسد و در زاوه نیز تقریبا همین میزان می باشد.

وی بیان کرد: فصل برداشت به ترتیب در سه اقلیم سرد (رخ)، معتدل (مرکزی و زاوه) و گرم (مه ولات) از 15 مهر آغاز و تا اواخر آبان ادامه دارد.

عباپور تصریح کرد: از مجموع نزدیک به ۹۰ هزار هکتار اراضی زیرکشت زعفران استان خراسان رضوی، هشت هزار و ۷۶۵ هکتار آن به تربت حیدریه اختصاص دارد و میانگین تولید زعفران در این شهرستان چهار کیلوگرم در هر هکتار و در مجموع میزان تولید زعفران در تربت حیدریه در سال حدود ۳۶ تن است.

انتهای پیام/

لینک کوتاه:

!!تــوجـه

  • لطفا نظرات خود را فقط در مورد همین مطلب بنویسید
  • لطفا نظرات خود را به فارسی تایپ نمایید
  • لطفا سعی کنید نظرتان مختصر و مفید باشد
  • به نظرات دیگر کاربران احترام بگذارید

ثبت نظر :


 
 
x
شهید برونسی میراثی ماندگار برای نسل‌ها نیروگاه ۳۲۰ کیلوواتی در تربت‌حیدریه به شبکه برق متصل شد بزرگ‌ترین شاخصه شهید صیاد شیرازی ایجاد وحدت بود کشور را معطل مذاکرات نکنیم مسیر تربت‌حیدریه به بایگ قربانی کمبودها وکاستی‌ها سناریوی مذاکرات؛ عملیات روانی با پوشش دیپلماسی است شکست طلسم ۵ ساله نهضت ملی مسکن در تربت‌حیدریه مناطق گردشگری بایگ نیازمند آنتن‌دهی است سرمایه‌گذاری برای تولید نیازمند امنیت پایدار است ۹۵ درصد تعهد اشتغال خراسان رضوی محقق شد خسارت ۱۵۸ میلیارد تومانی سرما به کشاورزی تربت‌حیدریه ثبت ۲۸۷ تولد نوروزی در تربت‌حیدریه
hacklink al hack forum organik hit kayseri escort