



به گزارش خبرنگار تابان تربت؛ تربت حیدریه پس از مشهد، سبزوار و نیشابور با جمعیت ۲۵۰ هزار نفر بعنوان چهارمین شهر بزرگ این استان هنوز فاقد یک مجتمع فرهنگی هنری برای فعالان عرصه هنر و سینماست و این در حالی است که هنرمندان و فرهیختگان بی شماری از این دیار طی سالیان متمادی صاحب عناوین برتر در استان و جشنواره های ملی و بین المللی شدند.
مجتمع فرهنگی هنری پیشکوه همچنان آینه دق هنرمندان
از برگزیدگان در عرصه سینما و تلویزیون گرفته تا هنرمندان عکاس، تئاتر، طنز، شعرای معاصر و موسیقی که همه بیانگر استعداد فراوان این دیار در خلق هنرنمایی در حوزه های مختلف هنری است و متاسفانه تاکنون مکانی برای فعالیت های خود نداشتند و مکانهای فعلی یا اجاره ای و یا شایسته حوزه فرهنگ و هنر نبوده است.
عملیات اجرایی تنها مجتمع فرهنگی هنری تربت حیدریه سال ۱۳۸۶ در زمینی به مساحت ۹ هزار متر مربع در منطقه گردشگری پیشکوه آغاز و قرار شد در مدت دو سال این پروژه به بهره برداری برسد اما با گذشت ۱۳ سال از آن، این پروژه نیمه تمام همچنان به آینه دق برای هنرمندان و مردم تربت حیدریه تبدیل شده است.
این مجتمع با تزریق قطره چکانی اعتبارات محدود دولتی تاکنون حدود ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و این در شرایطی است که شهرستانهای همطراز در استان هر کدام حداقل صاحب دو مجتمع فرهنگی هنری هستند.
اما و اگرهای ساخت پردیس سینمایی در باغملی تربت حیدریه
با تخریب سینما ۲۲ بهمن تربت حیدریه در میانه های دهه ۸۰ به بهاته بازسازی که به حق یکی از سالن های بزرگ و زیبای شرق کشور بشمار می رفت، مردم این شهر هنوز از داشتن یک سالن استاندارد سینمایی بی بهره هستند.
بر همین اساس مسوولان شهرستان تربت حیدریه با توجه به تزریق قطره چکانی اعتبارات و همچنین بالا رفتن هزینه های تکمیل پروژه مجتمع فرهنگی به فکر احداث پردیس سینمایی با مشارکت سرمایه گذاران بخش خصوصی افتادند.
اردیبهشت پارسال رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی تربت حیدریه از احداث پردیس سینمایی در این سهرستان خبر داده بود و اعلام کرد که اگر اتفاق خاصی رخ ندهد در روز ۲۱ شهریورماه همان سال همزمان با روز ملی سینما، شاهد افتتاح نخستین پردیس سینمایی تربت حیدریه خواهیم بود که در نهایت با توجه به اینکه ملک مورد نظر به مشکل اساسی خورده بود، احداث این پردیس سینمایی نیز منتفی شد.
تربتی ها صاحب پردیس سینمایی می شوند؟
پنج شنبه هفته گذشته معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی در مصاحبه ای با اصحاب رسانه از احداث پردیس سینمایی امید در تربت حیدریه و بهره برداری از ان تا پایان امسال خبر داده بود.
محمدرضا محمدی از اجرای طرح سینما امید در ۲۰ استان و ۲۰ شهر بالای ۲۰ هزار خانوار که فاقد سینما هستند خبر داد و افزود: طی تفاهم نامه ای که با سازمان شهرداریهای کشور منعقد شده در خراسان رضوی، شهرستان تربت حیدریه برای اجرای این طرح نیز انتخاب شده است.
رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی تربت حیدریه در ابن خصوص در گفت و گو با خبرنگار ما افزود: طی تفاهمنامه ای که با شهرداری تربت حیدریه منعقد شده زمینی در محل باغ ملی این شهر به ساخت پردیس سینمایی امید اختصاص یافته که برای ساخت آن، 7 میلیارد ریال به همراه هزینه تهیه نقشه و طراحی سازه و همچنین 5 میلیارد ریال توسط معاونت عمرانی وزارت کشور اختصاص یافته است.
محمد حسن زاده بیان داشت: طرح سینما امید بر اساس آخرین روش های ساخت استاندارد سینما ساخته می شود و طبق گفته مسوولان سازمان سینمایی تا پایان امسال مردم تربت حیدریه از پردیس سینمایی برخوردار خواهند شد.
وی در خصوص انتقادات نسبت به جانمایی این پردیس سینمایی گفت: این تفاهم نامه با سازمان شهرداریها منعقد شده و شرط احداث ان قرار گرفتن در یکی از بوستان های تحت مدیریت شهرداری است، لذا پس از بررسی چندین نقطه، بهترین مکان پشت مهمانسرای باغملی انتخاب شد.
حسن زاده در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ایا شورای شهر با انتخاب این مکان موافقت کرده، گفت: نظرات اعضای شورا متفاوت است و به تبع مخالف هم به لحاظ مکانیت سینما وجود دارد اما آنچه که مهم است جذب این اعتبار در این مهلت اندک باقیمانده است که باید به سرعت تعیین تکلیف شود تا این طرح و امتیاز از شهرستان خارج نشود.
وی افزود: در این پردیس سینمایی انطور که گفته شده درختی قطع نمی شود و سعی شده که طوری ساخته شود تا درختان در داخل طزح واقع شود کما اینکه چندین درخت خشک و بی ثمر هم در داخل طرح واقع شده است.
آیا می دانند مجتمع سینمایی چیست؟
یک کارشناس شهرسازی در این خصوص اظهار داشت: کار به جانمایی اشتباه و تمرکز زایی و تشدید ترافیک و توسعه نامتوازن شهر و عدم پراکنش امکانات در سطح شهر و برهم خوردن سیما و منظر باغملی نداریم که در جای خود باید بحث شود.
جواد عظیمی با بیان اینکه موافق اجرای این طرح حتی در باغملی است، گفت: بهر حال بودن پردیس سینمایی از نبودنش بهتر است اما چگونه ممکن است تا پایان امسال با بودجه یک میلیارد و دویست میلیون تومانی بتوان یک مجتمع سینمایی مدرن و استاندارد که هنوز حتی نقشه و طرح آن روی کاغذ انجام نشده را به بهره برداری رساند؟
پردیس سینمایی نیاز اساسی/خلاء آینده پژوهی در طرح پردیس سینمایی تربت حیدریه
استاد دانشگاه و کارشناس مسایل اقتصادی در این خصوص اظهار داشت: در استان حدود ۷۰ سینما وجود دارد که سهم تربت حیدریه با ۳.۵ درصد جمعیت استان، فقط یک سالن است و این در حالی است که سرانه صندلی سینما به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر، حدود ۱۹۰ صندلی است که این رقم در تربت حیدریه ۱۰۰ می باشد و اختلاف قابل توجهی است و لذا در مرحله نخست راه اندازی مجتمع سینمایی در تربت حیدریه یک نیاز اساسی بویژه برای جوانان است.
محسن زنگنه گفت: اعتبار ۱۲ میلیارد ریال در مقابل آورده شهرداری که زمینی در بهترین نقطه شهر بعلاوه مجوز ها و پروانه ساخت واگذار کرده بسیار ناچیز است و به نظر نمی رسد با این هزینه بتوان مجتمعی در شان شهرستان، آن هم در بهترین نقطه شهر بنا کرد، لذا بهتر است قبل از کلنگ زنی و انعقاد قطعی تفاهم نامه، در خصوص تامین مابقی مبلغ هزینه، تدابیر لازم صورت گیرد.
وی خاطر نشان کرد: سوال اینجاست که اگر این مجتمع سینمایی یک نیاز واقعی شهرستان و قطعا سود آور است، چرا برای تامین هزینه آن از شیوه های کراوود فایندینگ ( Crowdfunding ) یا فروش اوراق مشارکت، استفاده نمی شود تا حالا که شهرداری از محل سرمایه مردم، بخش اصلی سرمایه را تامین می کند، منافع این طرح متعلق به مردم نباشد؟
زنگنه در خصوص جانمایی این پردیس سینمایی گفت: سوال اینجاست که ایا قرار است تربت حیدریه در همین اندازه و قواره باقی بماند و مگر طرح جامع چند ده سال آینده تربت حیدریه در دسترس نیست؟ آیا حداقل در ۵۰ سال آینده مشخص نیست که رشد و توسعه شهر به کدام سمت می رود؟
این کارشناس مسایل اقتصادی بیان کرد: بعنوان مثال زمانی که موج های آبی در بلوار اندیشه قاسم آباد مشهد یا موج های خروشان در ابتدای جاده شاندیز ،یا زمانی که شهرداری دریاچه خلیج فارس یا پارک چیتگر را در تهران می ساخت شاید کسی فکر نمی کرد که آینده چه خواهد شد! آیا ممکن نیست در آینده، شهرک ولی عصر (عجل الله) یا ابتدای جاده خواف یا جاده سیوکی و یا زاوه و یا حتی جاده بایگ و خیابان ابریشم، بهترین نقطه تفریحی شهر باشد؟
وی افزود: باغملی امروز بهترین نقطه است، اما در آینده که جمعیت شهر دو یا سه برابر شود، محدوده مرکزی شهر یک گره شدید ترافیکی خواهد داشت که دیگر آن موقع تدبیری ممکن نخواهد بود، همچنان که منطقه تفریحی پیشکوه، یک انتخاب هوشمندانه بود و می شود باز هم از این تصمیمات اینده پژوهانه گرفت.
زنگنه اظهار داشت: مجتمع سینمایی خودش به تنهایی ظرفیت جذب مخاطب دارد و اتفاقا اگر در یک نقطه دور تر از مرکز شهر ساخته شود در اینده بازارها، مجتمع های تفریحی، رستوران ها و ظرفیت های فرهنگی – تفریحی متعددی حول آن شکل خواهد گرفت که آینده زیبایی را برای شهرستان رقم خواهد زد.
طرح اولیه به شهرداری ارسال شده/اگر مکان بهتری مورد تایید باشد قطعا معرفی خواهیم کرد
شهردار تربت حیدریه در گفت و گو با خبرنگار ما اظهار داشت: تفاهم نامه بین سازمان سینمایی کشور و سازمان شهرداریها منعقد شده که بصورت کلی محل اجرا به جهت اینکه شهرداری ها همگی پارک در اختیار دارند، بوستان ها پیش بینی شده است.
محمد صادق مجتهدی افزود: علت اینکه شهرداری ها را در تفاهم نامه دخیل کرده اند نیز به این خاطر است که برای زمین هزینه نشود، زیرا خرید زمین توجیه ندارد و از طرفی جانمایی سینماها بعنوان مراکز فرهنگی هنری در پارکها سنخیت دارد و امروز شاهدیم اکثر فرهنگسراها در شهر تهران مستقر در پارکها هستند.
وی با بیان اینکه در تفاهم نامه، پردیس سینمایی با حداقل ۳ و حداکثر ۵ سالن تعریف شده، افزود: سالن های این پردیس احتمالا ۵۰، ١٢٠ و ١۵٠ نفره باشد.
مجتهدی بیان کرد: در قالب این تفاهم نامه تامین مالی هفتصد میلیون تومان آن همراه با تجهیزات نور و صدا توسط سازمان سینمایی و وزارت ارشاد و پانصد میلیون تومان دیگر توسط سازمان شهرداریها اختصاص داده شده است.
شهردار تربت حیدریه در خصوص تکمیل ابن طرح و اعتبار بافیمانده آن گفت: حدود چهارمیلیارد تومان تا تکمیل پردیس سینمایی نیاز است که شهرداری به شورای شهر پیشنهاد جذب سرمایه گذار را ارایه داده و تاکنون تصمیمی در این خصوص اتخاذ نشده است.
وی همچنین در خصوص تسریع در روند اخداث این پروزه گفت: دقیقا دو هفته بعد از انعقاد تفاهم نامه طرح کلی و اولیه و تقریبا ۱۰ روز پیش طرح فاز نخست آن به شهرداری تربت حیدریه ارسال شد و انها منتطر تعیین تکلیف زمین هستند.
مجتهدی افزود: مهلت خاصی اعلام نشده ولی قطعا اگر نتوانیم زمین را تعیین تکلیف کنیم ممکن است این امتیاز به شهر دیگری داده شود، البته ما همچنان مشغول بررسی هستیم و اگر واقعا مکان بهتری باشد که به تایید طرف مقابل برسد قطعا معرفی خواهد شد.
شهردار تربت حیدریه در خصوص تمرکز زدایی از هسته مرکزی شهر این چنین گفت: الان هم تاکید بر تمرکز زدایی داریم ولی در خصوص سینما، در شهر سینمایی نداریم که بخواهیم برای دومی و سومی تصمیم بگیریم و طبیعتا منظور از تمرکز زدایی این است که یک خدمت خاص در یک جا متمرکز نشود، مثلا مطب پزشکان، داروخانه ها، بازارهای متعدد، اما در خصوص سینما که نداریم طبیعی است که بایستی اول جامعه اماری بیشتری رو مد نظر قرار بدهیم.
بهرحال با توجه به وضعیت فعلی و منابع محدود دولتی و تزریق قطره چکانی اعتبارات، تا افتتاح مجتمع فرهنگی هنری پیشکوه هنوز فاصله داریم و از طرفی احداث پردیس سینمایی در تربت حیدریه که روزی دارای یکی از بزرگترین سینماهای شرق کشور در همین مکان باغملی بوده و اکنون فاقد یک سالن استاندارد است ضروری بنطر می رسد و امیدواریم این اختلاف نظرها و تضارب آرا موجب از دست رفتن این امتیاز نشود و شورای پنحم هم تلاش کند تا با جذب یک سرمایه گذار گام نهایی را برای تکمیل این پروژه بردارد.
انتهای پیام/
!!تــوجـه
- لطفا نظرات خود را فقط در مورد همین مطلب بنویسید
- لطفا نظرات خود را به فارسی تایپ نمایید
- لطفا سعی کنید نظرتان مختصر و مفید باشد
- به نظرات دیگر کاربران احترام بگذارید