



به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تابان تربت، نوغانداری با پیشینهای تاریخی اگر چه جزء اشتغال موقت و درآمد مقطعی روستائیان استانهای خراسان محسوب میشود اما با توجه به سودآوری و البته ارزش افزودهای که به واسطه تولید نخ ابریشم آن هم در زمانی کوتاه ایجاد میکند صنعتی مفید است که با استقبال فراوان از سوی روستائیان این استانها مواجه شدهاست.
۴۵ روز کافی است تا تخمهای کوچک و سیاه رنگ نوغان ثمربخش شده و به پیلههای ارزشمند ابریشم بدل شود و به عنوان فعالیت اقتصادی جانبی در کنار کشاورزی و باغداری در فصل بهار، رونق بخش سفره هزاران خانواده باشد.
اگرچه ۲۰ استان کشور در زمینه صنعت نوغانداری فعالیت دارند اما در این میان استان گیلان قطب تولید پیله تر ابریشم و استان خراسان رضوی و شهر بایگ تربت حیدریه علاوه بر برخورداری از رتبه دوم تولید پیله تر با تولید ۸۵ درصد نخ ابریشم کشور، پایتخت ابریشم کشی ایران به شمار میآید.
این فعالیت خانگی، اقتصاد روستایی را در برخی فصول سال به ویژه بهار رونق بخشیدهاست و میتواند علاوه بر ایجاد اشتغال برای زنان و افزایش درآمدخانوار روستایی موجب کاهش مهاجرت از روستاها به شهرها شود.
شهر ملی بایگ پایتخت ابریشم ایران
با توزیع تخم نوغان دربین نوغانداران استانهای خراسان رضوی، شمالی و جنوبی فعالیت پرورش کرم ابریشم در بین نوغانداران خراسانی بویژه شهر بایگ تربت حیدریه به عنوان دومین تولید کننده پیله کرم ابریشم در کشور این روزها رونق دوبارهای گرفتهاست.
در دوماه تلاش ۹ هزار نوغاندار خراسانی حدود ۷۰۰ تن پیله تر کرم ابریشم در این سه استان تولید وپیله تولیدی جهت تبدیل به نخ ابریشم روانه کارگاههای ابریشم کشی در شهر بایگ پایتخت ابریشم کشور میشود.
علی رغم شروع فصل پرورش کرم ابریشم عدهای از نوغانداران کیفیت جعبههای توزیع شده را رضایت بخش نمی دانند و معتقدند مرکز توسعه نوغانداری واریتههای ارزان قیمت با کیفیت پایین را وارد میکند که معمولا بازدهی مناسبی ندارند وهمین امر باعث وارد کردن زیان به نوغاندار میشود.
نوغانداران می افزایند: اگر دولت به جای واردات تخم نوغان ارزان قیمت واریته هایی با قیمت بالاتر اما با کیفیت تر اقدام کند ضریب امنیتی نوغاندار در تولید محصول با کیفیت تر با ضریب تولید بیشتر افزایش مییابد.
آنها اظهار داشتند: متاسفانه امسال تعدادی از جعبهها در مراحل ابتدایی پرورش بعد از خواب یک ودو تلف شدهاند.
وزارت جهاد کشاورزی هچنان به واردات نامرغوب اصرار دارد
حسین رضایی یکی از نوغانداران شهر ملی ابریشم کشی بایگ در گفتگو با خبرنگار ما اظهار داشت: متاسفانه وزارت جهاد کشاورزی همچنان بر واردات نامرغوب تخم نوعان اصرار دارد و این رویه غلط باید نیز اصلاح شود.
وی افزود: این در حالی است که ما در داخل ظرفیت تولید تخم نوعان را داریم و این مهم نیازمند حمایت دولت، مجلس و بخش خصوصی است، اما متاسفانه پارسال این قول مساعد را دادند و در استان گیلان این فعالیت رونق گرفت اما پس از اینکه ظرفیت تولید داخل بالا گرفت دولت به تولید کننده اوراق برای سال ۱۴۰۴ داد.
رضایی با بیان اینکه با اینگونه رفتارهای دولت بخش خصوصی نمیتواند به تولید تخم نوعان ادامه دهد، گفت: زمانی میتوانیم ظرفیت تولید تخم نوغان را در کشور افزایش دهیم که تولید کننده رغبتی به تولید داشتهباشد و با هزینههای سرسام آور اقتصادی امروز حداقل بتواند هزینههای تولید را استحصا کند.
این نوغاندار شهر بایگ تربت حیدریه در خضوض تخمهای وارداتی امسال گفت: با توجه به اینکه نوع واریته در تخم نوغان توسط جهاد کشاورزی برای بخش خصوصی تعیین میشود، لذا واردات بر اساس آن انجام میشود، اما ممکن است یک جعبه تخم نوغان وارداتی که اغلب از چین وارد کشور میشود به عنوان مثال یک دلار و جعبه دیگر ۵ دلار باشد و وارد کننده برای اینکه سود بیشتری بدست بیاورد نوع نامرغوب را وارد کند.
رضایی اظهار کرد: نوغاندار حاضر است تخم نوغان را گرانتر بخرد اما کیفیت داشتهباشد چرا که کیفیت نامرغوب تخم نوغان علاوه بر اینکه باعث ضرر ابریشم کشان در تولید محصول میشود، کیفیت نخ ابریشم را هم نیز پائین میآورد.
تولید تخم نوغان در انحصار دولت است/ توانایی تولید تخم نوغان در حد تامین نیاز کشور را داریم
عابدیان، عضو اصلی اتحادیه ابریشم کشان شهربایگ در این خصوص به خبرنگار ما گفت: تا پیش از این ۵ کارگاه در سطح کشور تخم نوغان تولید میکردند و تا ۷ سال قبل در همین شهر تخم نوغان f۱ تولید میشد اما با توجه به اینکه تولید در انحصار دولت است , اعلام کردهاین اقدام فقط در استان گیلان انجام بشود.
وی اضافه کرد: سال گذشته مکاتباتی با وزارت جهاد کشاورزی انجام شد و برای تولید ۳۰ هزار جعبه تخم نوغان نیز برنامه ریزی شد اما شرکت خدمات کشاورزی سفید رود رشت از شرکتهای زیر مجموعه جهاد کشاورزی اعلام کرد برای آنها فقط مقدرو است که تخم نوغان در استان گیلان تولید کنند.
عابدیان با اشاره به اینکه ظرفیت اسمیکارگاههای ابریشم کشی شهر بایگ تربت حیدریه توانایی تولید تخم نوغان در حد رفع نیاز کشور را دارند، افزود: با ظرفیتی که در این منطقه وجود دارد ۴۰ هزار جعبه تخم نوغان برابر با نیاز کشور را میتوانیم تامین کنیم، اما این نیازمند حمایت دولت است تا تولید تخم نوغان از انحصار خارج شود.
وی در خصوص تخمهای وارداتی و ابراز نارضایتی نوغانداران گفت: یکی از مهمترین مواردی که ابتدا باید به آن توجه کرد سازگاری اقلیم آب و هوایی است و این بدان معناست که هر محصولی میخواهد وارد بشود یقینا باید با آب و هوای منطقه نیز سازگاری داشتهباشد، لذا با توجه به اینکه اقلیم خراسان اتفاقی است و پارسال شاهد بارندگیهای متعدد بهاری بودیم، اما امسال بارندگی چندانی نداشتیم، بنابراین این اقلیم بر تخمهای نوغان وارداتی تاثیر گذار بود و خشکسالی و کیفیت پائین برگ درختان توت هم نیز مزید بر علت شدهاست.
این عضو اتحادیه ابریشم کشان شهر بایگ تربت حیدریه تنها راه برای رفع این مشکل را، توجه به تولید داخل در هر منطقه عنوان کرد و افزود: اگر در هر منطقه بر اساس اقلیم آب و هوایی آن منطقه اقدام به تولید تخم نوغان شود ضمن رفع نیاز کشور از خروج ارز از کشور نیز جلوگیری خواهد شد.
پیش بینی توزیع ۱۹ هزار جعبه تخم نوغان در بین نوغانداران خراسانی
مدیر مرکز توسعه نوغانداری دراستانهای خراسان درگفتگو با خبرنگار ما درخصوص روند توزیع تخم نوغان دراستانهای خراسان گفت: کار توزیع تخم نوغان در سه استان خراسان رضوی، شمالی وجنوبی از ابتدای فرودین ماه اغاز وتا به حال ۱۷ هزار جعبه توزیع شدهاست.
عظیم نصیری گفت: توزیع تخم نوغان در دو نوع واریته خارجی (چینی) وواریته ایرانی با قیمت هرجعبه ۲۰ هزارتومان انجام شدهاست.
وی تصریح کرد: پیش بینی میشود امسال حدود ۱۹ هزار جعبه تخم نوغان در استانهای خراسان توزیع شود که این رقم نسبت به سال گذشته ۷ درصد افزایش داشتهاست.
مدیر مرکز توسعه نوغانداری در استانهای خراسان گفت: در صورت تحقق این رقم، پیش بینی میشود بالغ بر ۷۰۰ تن پیله ترکرم ابریشم توسط نوغانداران این استانها تولید شود.
نصیری افزود: : پیلههای تولیدی خراسان در کارگاههای ابریشم کشی شهر ملی ابریشم کشی کشور بایگ وروستای ملی ابریشم کشی بسک به نخ ابریشم تبدیل میشود.
وی درخصوص علت تلفات کرمهای ابریشم تعدادی از نوغانداران نیز گفت: مشکلی که امسال وجود دارد با توجه به کمبود بارش در خراسان رطوبت هوا در حد نرمال برای کرم ابریشم وجود ندارد.
وی تصریح کرد: از طرفی افزایش دما نیز باعث شده تا برگ درختان توت نسبت به سن کرمها رشد بیشتری داشتهباشد وبرگ متناسب با سن کرم کمتر دردسترس میباشد.
نصیری گفت: این عوامل باعث شده تا تعدادی از نوغانداران در ابتدای دوره پرورش با مشکل مواجه شوند.
گفتنی است استانهای خراسان بعد ازاستان گیلان به عنوان دومین تولید کننده پیله ابریشم کشورواولین تولید کننده ابریشم شناخته میشود.
انتهای پیام/
!!تــوجـه
- لطفا نظرات خود را فقط در مورد همین مطلب بنویسید
- لطفا نظرات خود را به فارسی تایپ نمایید
- لطفا سعی کنید نظرتان مختصر و مفید باشد
- به نظرات دیگر کاربران احترام بگذارید